Oralna hirurgija

Oralna hirurgija pored vađenja zuba sadrži niz usluga koje možemo ponuditi u stomatološkoj ordinaciji:

- Hirurško vađenje impaktiranih zuba
- Resekcija korena zuba
- Operacija viličnih cista (cistektomija)
- Preprotetska korekcija mekog i koštanog tkiva
- Režanj operacije kao i ugradnja veštačke kosti kod parodontopatije

U prijatnom ambijentu ordinacije ćemo se potruditi da koju god od gore navedenih usluga učinimo što prijatnije po vas.

Parodontopatija

Parodontopatija je danas najčešći uzrok gubitka zuba. Rano otkrivanje bolesti i pravovremena terapija od izuzetnog su značaja za dobar i predvidiv terapijski ishod. Najčešće je potrebno izvršiti par konzervativnih tretmana, ukloniti konkremente iz supragingivalnih i subgingivalnih regiona, podučiti pacijenta o daljoj pravilnoj higijeni i dogovoriti se o periodičnim posetama.

Hirurško lečenje

Kada se bolest dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi, sa prisutnim koštanim defektima „džepovima”, uznapredovalim povlačenjem desni, propadanjem potpornog aparata zuba, rasklaćenjem zuba preporučuje se hirurška terapija.

Obavićemo prethodno sve potrebne konsultacije, preglede i rentgen analize i ustanoviti koji zubi su najugroženiji i kakva je njihova dalja prognoza. Ugradnja zamenika kosti i upotreba resorptivnih membrana danas predstavljaju savremeni pristup u terapiji koštanih defekata. Tako je u značajnoj meri  moguće nadoknaditi izgubljeno koštano tkivo, a vek zuba u vašim ustima produžiti što će posledice paradontopatije značajno usporiti.

Konsultacije se mogu obaviti po razmeni digitalnih rtg snimaka putem interneta i elektronske pošte. Tom prilikom možemo prodiskutovati Vaše probleme, razjasniti dileme ili dogovoriti Vašu posetu.

Oralna hirurgija

Vašu hiruršku intervenciju uradićemo efikasno i odgovorno. Rešićemo Vaš problem sa otežanim nicanjem umnjaka, cistom ili gnojnim procesom na korenu zuba. Nekada je zahvat indikovan kao pretprotetska priprema za optimalniji položaj proteza ili skraćivanje pripoja labijalnog i lingvalnog frenuluma. Učinićemo sve da on prođe bezbolno, bez komlikacija i u što kraćem roku.

Ako imate izraženu fobiju od oralnohirurških intervecija, određene intervencije moguće je obaviti uz opštu anesteziju.

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka

Vađenje impaktiranog umnjaka je hirurška procedura i bitno se razlikuje od vađenja izniklih zuba. Postoperativne komplikacije su moguće. Kako bi se izbegle, potrebno je pridržavati se datih uputstava:

- Zarastanje rane je individualno i varijabilno kao i pojava bola.Pojava otoka je uobičajena pojava. Otok je najintenzivniji drugog i trećeg postoperativnog dana.Moguća je pojava bola u predelu vrata i grla.

- Susedni zubi mogu biti privremeno osetljivi.

- U uglu usana mogu nastati bolne pukotine zbog istezanja u

sana u toku operacije.

- Može se javiti blago povišena temperatura u prvih 24-48 sati.

- Ponekad na koži, u predelu operisanog zuba, pojavljuje se modrica.

- Mogu se javiti otežano otvaranje usta i teškoće pri žvakanju.

Savetuje se izbegavanje pušenja bar sedam dana (nikotin smanjuje stabilnost ugruška pa postoji realna opasnost od njegovog raspadanja i pojave izuzetno jakog bola poznatog kao alveolitis).
24 sata posle intervencije dozvoljeno je pažljivo ispiranje rane posle jela toplom slanom vodom (pola kašičice soli u čašu tople vode).

Ukoliko postoji produženo krvarenje, nemogućnost otvaranja usta, visoka temperatura kao i ekstremno veliki otok obavezno se javiti lekaru.