+381 62 456 444 office@drljubojevic.com

Poseta zubaru verovarno nije nešto čemu se baš radujete a i verovatno imate zauzet raspored i teško vam je da uklopite još jedan sastanak u svoj užurban dan. Ipak, imajte na umu da vaš stomatolog ima veliku ulogu u održavanju vašeg ukupnog zdravlja zuba. Održavanje tih redovnih šestomesečnih poseta važno je za održavanje zuba i desni. Američka stomatološka asocijacija preporučuje da se kod zubara ide bar dva puta godišnje kako biste održali optimalno zdravlje i higijenu zuba.

4 razloga zašto posetiti zubara na svakih šest meseci:

1. Rana dijagnoza truljenja zuba

Primarni razlog da redovno posećujete svog stomatologa je izbegavanje stomatoloških problema kao što su truljenje zuba i desni. Ovi problemi se u početku mogu činiti malobrojnim, ali mogu dovesti do ozbiljnijih problema, pa čak i do većih stomatoloških problema ako se ne reše prerano. Dakle, redovne posete mogu vam pomoći u dijagnostici i lečenju ovih stanja.

2. Čišćenje zuba

Ponekad nije dovoljno da četkate i perete zube dva puta dnevno. Za pravilnu oralnu higijenu  morate četkati i prati zube na ispravan način. Vaš zubar može vam pokazati odgovarajući način četkanja. Zubari su obučeni da vam pomognu da efikasno četkate zube kako biste održali zdravlje zuba. Zdravi set zuba je presudan deo poboljšanja vašeg izgleda. Vaš zubar će očistiti zube uklanjanjem zubnog plaka ili zubnog kamenca, istovremeno pružajući predloge o vašoj svakodnevnoj oralnoj zdravstvenoj rutini.

3. Dijagnoza teških zubnih bolesti

Nacionalni instituti za zdravlje izveštavaju da preko 30 000 Amerikanaca oboli od raka oralne bolesti svake godine. Srećom, rana dijagnoza stomatoloških bolesti poput oralnog karcinoma može vam pomoći da spasite život. Vaš stomatolog će obaviti oralni pregled raka tokom vaše redovne šestomesečne posete. Zna se da se oralni karcinom brzo širi, ali može se lako suzbiti ako se rano otkrije.

4. Bolesti desni

Izvesne navike u ishrani mogu dovesti do bolesti desni koja zdrave zube može izložiti gubitku zuba i drugim ozbiljnim zdravstvenim bolestima. Redovne posete stomatologu omogućiće stomatologu da dijagnostikuje probleme sa desnima. Neke poteškoće sa desnima mogu se preokrenuti ako se otkriju dovoljno rano. Zanemarivanje stomatoloških problema omogućava im da se vremenom prošire i postanu ozbiljniji. Pravilna nega zuba i desni održaće ih zdravijima celog života. Razmislite o tome da već sada zakažete termin kod svog stomatologa. Nedavna medicinska istraživanja povezuju neke glavne bolesti sa bolešću desni. Sumnja se da zubna bolest doprinosi srčanim bolestima, raku pankreasa i moždanom udaru.

U skladu sa izrekom „bolje sprečiti nego lečiti“ bitno je da posetite zubara dva puta godišnje. To će pomoći da vaši zubi budu zdravi, ali takođe vam može uštedeti novac i vreme na duži rok.