Implantologija je grana stomatologije koja se bavi ugradnjom implantata. Nadoknađuju se izgubljeni zubi na bezbolan način tako da pacijent dobija i funkcionalno i estetsko rešenje. Danas možemo sa ponosom da potvrdimo da je procenat uspešnosti kod ugradnje implantata blizu idealnih 100%. Implantat se smatra uspešnim ako opstane 15 godina u ustima pacijenta. U ordinaciji Dr Ljubojević koriste se najsavremeniji sistemi iz oblasti implantologije:
Straumann: www.straumann.com
Biohorizons: www.biohorizons.com

implantologija beograd

Implantati se mogu ugraditi kod slučajeva nedostatka jednog ili više zuba, kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici. Uz odgovarajuće digitalne RTG snimke se pravi plan ugradnje impantata koji se brzo i bezbolno obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Dentalni implantat

To je veštački koren zuba sačinjen od titanijuma. Potpuno je biokompatibilan (organizam ga ne prepoznaje kao strano telo). Dentalni implantat je najčešće cilindrični šraf sačinjen od titanijuma, koji nadoknađuje nedostajući prirodni koren zuba.

Postoje različiti dijametri impantata. Implantat se ugrađuje u kost tokom bezbolne hirurške procedure.Period oseointegracije (vezivanja) implantata za kost traje od 6 do 8 nedelja.

Posle implantacije u viličnu kost, implantat se najčešće ostavi da se veže za kost bez opterećivanja protetskom nadoknadom – privremenom ili stalnom krunicom. Kontakt implantata i vilične kosti je direktan, bez prisustva vezivnog tkiva. Vezivanje implantata zahteva vreme dok se proces remodelacije kosti ne završi. Nakon toga implantat je spreman da primi funkcionalno opterećenje protetske nadoknade.

zub

Posle osteointegracije kapica na vrhu implantata se uklanja i umesto nje se postavlja gingiva former koji omogućava stvaranje prirodnog izgleda desni oko krunice koju će nositi taj implantat. Od 7 do10 dana nakon toga uzima se otisak i na osnovu otiska izrađuje krunica u zubotehničkoj laboratoriji.

Po završetku izrade krunice doktor postavlja suprastrukturu na mesto gingiva formera na koju se trajno cementira krunica.

Standardna procedura sastoji se u jednoj poseti kada se u lokalnoj anesteziji izvrši ugradnja implantata na minimalno invazivan način.

Po rezultatima najsavremenijih istraživanja 90-95% svih ugrađenih implantata u potpunosti funkcioniše nakon 10 godina, naravno uz preduslov da se pacijent pridržava saveta hirurga, redovno održava oralnu higijenu, redovno dolazi na kontrolne preglede i profilaktičke tretmane.

nedostatak postojeceg zuba

Nedostatak postojećeg zuba

opcija brusenja 2 zdrava zuba zbog nedostatka jednog

Opcija brušenja 2 zdrava zuba zbog nedostatka jednog

rekonstrukcija putem implantata

Rekonstrukcija putem implantata

resenje spadanja totalne proteze

Rešenje spadanja totalne proteze

Veza izmedju implantata i proteze

Veza između implantata i proteze