+381 62 456 444 office@drljubojevic.com

Osećate li užasan strah prilikom posete stomatologu? Niste sami. Mnogi ljudi osećaju uznemirenost zbog svog zubara – čak i ako su uvek imali dobro iskustvo.

To je zato što je uznemirenost obično strah od budućeg događaja. Brineš se o nečemu što bi se moglo dogoditi.

Uobičajeni zubni strahovi i strepnje prilikom posete zubaru:

  • Igle – neke osobe ne mogu podneti igle. Drugima se ne sviđa pomisao o injekcijama u desnima
  • Bušenje – strah od bušenja može biti izazvan neprijatnim zvukom i vibracijama, kao i strahom od bola
  • Bol
  • Sramota zbog loših zuba – to se može povezati sa krivicom zbog loše higijene zuba ili strahova od lošeg zadaha
  • Strahod anestezije

Odabir stomatologa

Ako imate strah od zubara, od vitalnog je značaja da odaberete stomatologa koji će vas osluškivati i prepoznati vase strahove. Ako ne mogu biti saosećajni dok razgovarate sa njima, verovatno je da neće biti ni tokom lečenja. Tražite preporuke porodice i prijatelja. Možete i da uradite neko istraživanje na mreži. Možda želite da izaberete stomatologa koji praktikuje prirodnu stomatologiju. Prirodna stomatologija kombinuje moderne stomatološke tehnike uz upotrebu prirodnih materijala. Takođe može da uključuje tradicionalne terapije. Neke od ovih terapija mogu biti manje invazivne. Mogu vam pomoći da se opustite i postanete manje osetljivi na nelagodu. Ako su vaša deca plaše poseta stomatologu, najbolje bi bilo da dođe pedijatrijski stomatolog. Ili odaberite zubara koji je specijalizovan za stomatologiju za decu. Nemojte se zavaravati da, zato što su vaša deca mlada, ne moraju neko vreme da idu kod stomatologa. Redovni pregledi su važni kako bi se sprečilo da propadanje zuba. Čak i „bebi zubi“ mogu propadati. Najgora stvar koju možete učiniti je odabrati slučajnog stomatologa i nadati se najboljem. Jednom kada imate na umu potencijalnog stomatologa, pokušajte sami da razgovarate sa njima. Ako vam je prijatno razgovarati sa njima, rezervisite početnu konsultaciju, samo radi provere. Proverite da li se osećate ugodno kod ovog stomatologa pre nego što rezervišete bilo koji tretman. Ako niste zadovoljni, probajte nekog drugog.

Zubni strah br. 1 – strah od igala

Strah od igala nije prisutan samo pri poseti zubaru. Pre posete zubaru obavezno priznajte svoje strahove razgovorom sa stomatologom još pre sastanka.Možda je umirujuće znati da stomatolozi koriste vrlo efikasne gelove pre nego što vam daju injekcije. To bi trebalo da znači da ništa nećete osećati.Ovi gelovi pomogli su mnogim ljudima da prebrode strah od injekcije kod zubara. Pitajte da li vam stomatolog može dati bezbolne injekcije ili upotrebljavati gel pre nego što vam da injekciju.

Zubni strah br. 2 – bušenje

Neki se mogu bojati bola od bušenja. Taj strah može da pokrene zvuk bušilice. Međutim, pacijenti su prestrašeni još pre upotrebe vežbe. Kad budete dovoljno ukočeni, uopšte nećete osećati bol. Samo ćete biti svesni pritiska i vibracije.Ako vam zvuk smeta, stavite slušalice i slušajte neku muziku. Ovo može pomoći da vas smiri ili odvrati pažnju. To može biti smirujući klasik ili zapravo šta god vi želite!

Zubni strah br. 3 – bol

Ako ste ranije imali loše iskustvo sa bolovima, možda se bojite ponovnog iskustva. Međutim, mnogi faktori smanjuju bol u zubima.Anestetici i gelovi koji su sada dostupni za većinu tretmana. To znači da verovatno neće biti bolno iskustvo koje ste imali u prošlosti.Takođe, kada ste više uplašeni, obično se naprežete. Ovo može da vas učini osetljivijima na bol.

Promjeni percepcije boli može vam pomoći:

  • Učenje načina da se opustite
  • Tehnike dubokog disanja
  • Odličan stomatolog sa kojim vam je prijatno
  • Gelovi

Zubni strah br. 4 – sramota zbog loših zuba

Vaš stomatolog se svakodnevno bavi oštećenim zubima i desnima. Postoji dobra šansa da su videli mnoge ljude sa gorim zubnim problemima od vaših. Opustite se. Njihov posao je da pomognu ljudima u sprečavanju zubnih problema. Ali to je takođe deo njihovog posla kako da se izbore sa oštećenim zubima i pomognu vam da vam zubi budi zdravi koliko mogu. Možda biste voleli da pozovete svog stomatologa i obavestite ga da vam je neprijatno zbog stanja zuba – ali biste želeli da vam pomogne, kako bi bili zdraviji. Ovo može pomoći da se probije led. Takođe im dajte do znanja da imate zabrinutosti zbog toga. Možda otkrijete da već samo poznavanje stomatologa može pomoći da se osetite opuštenije tokom posete.

Zubni strah br. 5– strah od anestezije

Strahovi od anestezije dele se u dve kategorije. Neki se boje da će biti previše budni i svesni bola. Brinu se da im zubi i desni neće biti otupljeni i bolovaće. Drugi se plaše da će se skroz umrtviti jer osećaju da će biti van kontrole. Ovo može dovesti do straha da će se ugušiti, ili da neće biti u stanju da guta.Važno je shvatiti da će za gornje zube izrezati samo pojedinačan zub će biti umrtvljen. Na donjim zubima, ponekad možete imeti osećaj kao da su vam jezik ili obraz otečeni, ali neće biti. Izgubićete osećaj u ovim oblastima, ali ne i funkcionalnost.Dakle, budite uvjereni – nećete se udaviti ili nećete izgubiti sposobnost gutanja.

Prevazilaženje zubnih strahova i strepnji 

Evo ih neki od saveta kako da prevaziđete vase dentalne strahove I strepnje: 

1. Prepoznajte svoj strah. Jednom kada znate tačno čega se plašite, možete početi raditi na rešenju.

2. Izaberite sjajnog stomatologa koji sluša i brine. Vaši strahovi će se povećati samo ako ste odabrali stomatologa koji nije prikladan za vas. Razmislite o pedijatrijskom stomatologu za svoju decu.

3. Povedite nekoga sa sobom. Neki pacijenti smatraju da je utešno povesti prijatelja sa sobom.

4. Raspitajte se o jačini bola i vrsti bola. Možda ćete naći emocionalno olakšanje ako znate šta možete očekivati od tretmana. Zamolite svog stomatologa da vas unapred upozori na senzacije koje biste mogli da doživite. Na primjer, hoće li to biti kao treperenje ili će se osećati poput ujeda komarca?

5. Ne bojte se da tražite anesteziju ako mislite da bi moglo pomoći.

6. Saznajte nešto više o meditaciji i tehnikama disanja. Oni su sjajni načini da smanjite svoju anksioznost.

7. Potražite stručnu pomoć. Najbolji način je suočavanje sa uzrokom vašeg straha. Ako to ne učinite, uvek ćete se plašiti odlaska kod stomatologa. Da li zaista želite da mučite sebe pre svake posete kod zubara?