Oralna hirurgija pored vađenja zuba sadrži niz usluga koje možemo ponuditi u stomatološkoj ordinaciji:

 • Hirurško vađenje impaktiranih zuba
 • Resekcija korena zuba
 • Operacija viličnih cista (cistektomija)
 • Preprotetska korekcija mekog i koštanog tkiva
 • Režanj operacije kao i ugradnja veštačke kosti kod parodontopatije

U prijatnom ambijentu ordinacije ćemo se potruditi da koju god od gore navedenih usluga učinimo što prijatnije po vas.

oralna hirurgija beograd

Parodontopatija

Parodontopatija je danas najčešći uzrok gubitka zuba. Rano otkrivanje bolesti i pravovremena terapija od izuzetnog su značaja za dobar i predvidiv terapijski ishod. Najčešće je potrebno izvršiti par konzervativnih tretmana, ukloniti konkremente iz supragingivalnih i subgingivalnih regiona, podučiti pacijenta o daljoj pravilnoj higijeni i dogovoriti se o periodičnim posetama.

Hirurško lečenje

Kada se bolest dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi, sa prisutnim koštanim defektima „džepovima”, uznapredovalim povlačenjem desni, propadanjem potpornog aparata zuba, rasklaćenjem zuba preporučuje se hirurška terapija.

Obavićemo prethodno sve potrebne konsultacije, preglede i rentgen analize i ustanoviti koji zubi su najugroženiji i kakva je njihova dalja prognoza. Ugradnja zamenika kosti i upotreba resorptivnih membrana danas predstavljaju savremeni pristup u terapiji koštanih defekata. Tako je u značajnoj meri  moguće nadoknaditi izgubljeno koštano tkivo, a vek zuba u vašim ustima produžiti što će posledice paradontopatije značajno usporiti.

Konsultacije se mogu obaviti po razmeni digitalnih rtg snimaka putem interneta i elektronske pošte. Tom prilikom možemo prodiskutovati Vaše probleme, razjasniti dileme ili dogovoriti Vašu posetu.

Oralna hirurgija

Vašu hiruršku intervenciju uradićemo efikasno i odgovorno. Rešićemo Vaš problem sa otežanim nicanjem umnjaka, cistom ili gnojnim procesom na korenu zuba. Nekada je zahvat indikovan kao pretprotetska priprema za optimalniji položaj proteza ili skraćivanje pripoja labijalnog i lingvalnog frenuluma. Učinićemo sve da on prođe bezbolno, bez komlikacija i u što kraćem roku.

Ako imate izraženu fobiju od oralnohirurških intervecija, određene intervencije moguće je obaviti uz opštu anesteziju.

oralna hirurgija

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka

Vađenje impaktiranog umnjaka je hirurška procedura i bitno se razlikuje od vađenja izniklih zuba. Postoperativne komplikacije su moguće. Kako bi se izbegle, potrebno je pridržavati se datih uputstava:

 • Zarastanje rane je individualno i varijabilno kao i pojava bola.Pojava otoka je uobičajena pojava. Otok je najintenzivniji drugog i trećeg postoperativnog dana.Moguća je pojava bola u predelu vrata i grla.
 • Susedni zubi mogu biti privremeno osetljivi.
 • U uglu usana mogu nastati bolne pukotine zbog istezanja usana u toku operacije.
 • Može se javiti blago povišena temperatura u prvih 24-48 sati.
 • Ponekad na koži, u predelu operisanog zuba, pojavljuje se modrica.
 • Mogu se javiti otežano otvaranje usta i teškoće pri žvakanju.

Savetuje se izbegavanje pušenja bar sedam dana (nikotin smanjuje stabilnost ugruška pa postoji realna opasnost od njegovog raspadanja i pojave izuzetno jakog bola poznatog kao alveolitis).
24 sata posle intervencije dozvoljeno je pažljivo ispiranje rane posle jela toplom slanom vodom (pola kašičice soli u čašu tople vode).

Ukoliko postoji produženo krvarenje, nemogućnost otvaranja usta, visoka temperatura kao i ekstremno veliki otok obavezno se javiti lekaru.