+381 62 456 444 office@drljubojevic.com

Stomatološka ordinacija dr. Ljubojević

Ortopedija vilica

Šta je ortopedija vilica?

Ortopedija vilica ili ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i ispravljanjem zuba bilo da je u pitanju urodjena ili stečena nepravilnost.

Naša stomatološka ordinacija Dr. Miloš Ljubojević Vam može pružiti kompletnu ortodonsku dijagnostiku. Izradjujemo fiksne ili mobilne protezu za decu i odrasle.

Osnovni zadatak ortodonskih aparata je da uspostave dobar medjuvilični odnos, pravilan položaj svih zuba i pravilan zagrižaj.

Kada se sve ovo uradi dobijaju se odlični estetski rezultati. Zube koji nisu upravilnom nizu je teško dobro očistiti, što može u budućnosti da dovede do oboljenja zuba i usta.

Takav nepravilan niz zuba je jedan od najčešćih uzroka pojave parodontopatije.

Da bi se ortodontska terapija smatrala uspešnom, potrebno je da svi zubi budu sanirani, da nema oboljenja desni, kao i da se pravilno i redovno održava oralna higijena. 

Ortopedija vilica bavi se dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti zuba, vilica i lica kod dece i odraslih. Vršimo korekciju nepravilnosti zuba

Najčešće se koriste fiksni ortodontski aparati koji se priljube uz površinu zuba. Zavisno od potreba i budžeta mogu biti metalni ili modno dizajnirani koji su izradjeni od specijalnih vrsta keramike ili safirnog stakla.

Nakon pregleda i dijagnostike, naš specijalista iz oblasti ortodontskih aparata Vam može reći koja bi terapija bila za Vas odgovarajuća. Na licu mesta Vam može objasniti ili pokazati vrstu aparata.

Možete od našeg stomatologa da zatražite savet kako da sprečite nastanak ortodontskih nepravilnosti u razvoju zuba Vašeg deteta.

Položaj vilica i njihov medjusobni odnos, kaoi njihov položaj u vilici zavisi od više faktora. Nekada glavnu ulogu igra genetika, a nekada utiču spoljni faktori. Bilo koji od njih ima svoju ulogu u formiranju vilice i zuba.

Dinamika razvoja nam omogućava da neke možemo da prepravimo putem ortodontske terapije. Pravilan položaj vilica i zuba je važan na prvom mestu iz praktičnih razloga.

Nepravilnosti zuba dovode do lošeg zagrižaja, pa će sile koje nastaju žvakanjem biti loše rasporedjene.

Ortopedija vilica bavi se dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti zuba, vilica i lica kod dece i odraslih. Vršimo korekciju nepravilnosti zuba
Ali to nije sve, mogući su problemi u disanju, govoru, a moguća je pojava parodontopatije i problem održavanja ispravne oralne higijene. Da budemo kraći, iz jednog problema mogu nastati bar još dva nova.
Medjutim, ovde je važna i estetika.
Zato je važno da deca posećuju stomatologa gde će on pregledom da ustanovi da li postoje neke nepravilnosti i kako se mogu otkloniti. Dečiji stomatolog može da motiviše decu u korekciji loših oralnih navika, kako bi se sprečile dodatne intervencije.
Zapravo ortodonska rešenja nemaju starosna ograničenja i nikada nije kasno započeti terapiju.
Ali postoje odredjeni periodi koji su najpovoljniji za rešavanje odredjenih nepravilnosti.

Mobilne i fiksne proteze

U upotrebi su najčešće mobilne i fiksne proteze, pa ćemo reći nekoliko reči o svakoj od njih:

Mobilne proteze

Ovo su mobilni ortodontski aparati koji se koriste u toku aktivnog rasta deteta. Pokazali su se odlično i vrlo su dobri u stimulisanju pravilnog rasta vilice i njihovog dovodjenja u dobar medjusobni odnos.

Na taj način se zubi ispravljaju i svaki od njih zauzima pravilan položaj. Mobilne proteze je neophodno nositi barem 12 časova dnevno, pa se savetuje da ih deca obavezno nose tokom boravka kod kuće i tokom spavanja. Razvoj materijala i tehnika izrade su dali vrlo interesantne mobilne proteze.

Smatra se da su takve bolje za decu jer ih rado nose. Znamo da je teško motivisati decu da ih nose, ali im treba pokazati neke primere pre i posle nošenja proteze.

Tu mogu videti kako su kod njihovih vršnjaka ove proteze napravile čudo!

Fiksne proteze

Fiksni ortodontski aparat, kako naziv kaže, su fiksirani 24 časa dnevno na Vašim zubima.

Samim tim njihovo delovanje ne prestaje, pa postoji mogućnost primene slabijih sila što je jako važno ako želimo da izbegnemo traume na zubima. Fiksna proteza daje stomatologu punu kontrolu tokom nošenja, a to omogućava da se skidanje fiksne proteze završi što pre.

Prosečno se fiksna proteza nosi 18 meseci, najkraće 12 meseci, a najduže 24 meseca.

Zato je važno pacijenta motivisati da izdrži tu saradnju. Medjutim skidanje fiksne proteze nije kraj terapije jer nakon toga dolaze na red ritejneri. Njihov zadatak je da obezbede stabilnost rezultata koji su postignuti nošenjem fiksne proteze.

Postavljanje fiksne proteze je potpuno bezbolan proces, a dobra higijena zuba se podrazumeva. Na kraju se bravice moraju pažljivo ukloniti kako se ne bi oštetila struktura zuba.

Bravice se izradjuju najčešće od metala ili nekog drugog materijala, a mogu biti od mikro do standardne.

Postoji još jedna metoda ispravljanja zuba, a to je uz upotrebu folije za ispravljanje zuba.

Zahvaljujući razvoju tehnologije, danas se folija za ispravljanje zuba izradjuje skeniranjem Vaše vilice i zuba. Zatim se kompjuterskom analizom uz pomoć najnovijih softvera dolazi do najboljeg konačnog rešenja.

Na osnovu toga se izradjuju providne folije koje postepeno koriguje položaj svih zuba. Najveća prednost folije u odnosu na druge metode je njihova prozirnost. Zato možemo reći da su skoro nevidljive.

Lako se skidaju, pa je održavanje zubne higijene mnogo lakše nego kada osoba nosi fiksnu protezu.

Koja je opcija za Vas, utvrdiće Vaš stomatolog. Važno je da se sve nepravilnosti zuba i vilica mogu ispraviti.

Važno je otpočeti terapiju na vreme kako bi rezultati bili što brži i što bolji.

Šta je ortopedija vilica?

Zahvaljujući postavljanju zubne proteze može se u potpunosti dobiti pravilna funkcija zuba. Zavisno od oralnih problema koji postoje u Vašoj usnoj duplji, stomatolog će odrediti koja vrsta proteze za zube će Vam biti korisnija.

Kao što smo rekli, proteze se dele u dve glavne kategorije:

Mobilne i fiksne.

Ali verovatno ne znate koja je bolja i kada se koja koristi.

Napravićemo kratku analizu kako biste shvatili šta je pravi izbor.

U stomatologiji, glavni cilj je povratiti pacijentu oralno zdravlje i funkciju zuba. To se radi najčešće uz pomoć implantata, proteza, krunica, zubnih mostova i zubnih faseta.

Koja proteza je potrebna pacijentu zavisi od toga da li i koliko treba zuba promeniti pre postavljanja proteze. Oblast stomatologije koja se bavi postavljanjem proteza zove se protetika.

To uključuje sve vrste proteza koje će pomoći da Vaši zubi dobiju funkciju kakvu biste trebali da imate.

Ortopedija vilica bavi se dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti zuba, vilica i lica kod dece i odraslih. Vršimo korekciju nepravilnosti zuba

Fiksna proteza se postavlja kao privremena opcija, a predvidjeno vreme nošenja je od 12 do 24 meseca. Prednost fiksne proteze je to što posle nekog vremena pacijent potpuno zaboravi na nju. Sa njom ćete normalno pričati, hraniti se i obavljati sve kao da ih nemate.

Naravno, fiksna proteza zahteva posebnu negu i svakodnevno održavanje. To nije ništa komplikovano, a uvek će neko od naših stomatologa biti na raspolaganju za sva Vaša pitanja.

Mobilna proteza se može skidati tokom dana. Znatno su jeftinije od fiksnih proteza, ali mogu kod nekih pacijenata da izazovu nelagodu. Najčešće ih nose deca, ali se rade i za odrasle osobe u slučaju da nije moguće postaviti fiksnu protezu.

Najčešći razlog je nedostatak debljine vilične kosti.

Sada se verovatno pitate koja je bolja, mobilna ili fiksna proteza?

Izbor jedne ili druge zavisi na prvom mestu od situacije u usnoj duplji pacijenta. To će odlučiti kvalifikovani protetičar koji će Vam dati preporuku nakon pregleda. To je jedini način da se pacijentu pruži precizna dijagnoza i predlog koja proteza mu se preporučuje.

Svakako se pre postavljanja proteze moraju srediti svi zubi ili nadomestiti oni koji fale pacijentu.

Vrsta proteze odredjuje konačnu cenu ovog tretmana. Cena je znatno veća kada je u pitanju fiksna proteza, pogotovu kada se zahteva ozbiljno lečenje pre njene izrade i postavljanja.

Ali već nakon prvog pregleda stomatolog može da Vam iznese njegov predlog.

Svaki tretman u našoj ordinaciji će biti prilagodjen pacijentu kako bi se tokom nošenja proteze osećao dobro i kako bi oporavak bio što je moguće kraći.
Za većinu ljudi je kod proteza najvažniji estetski deo, ali mi se trudimo da pored savršenog osmeha pacijentu nakon skidanja proteze pružimo apsolutnu funkcionalnost zuba i vilice!
Za nas su i estetika i funkcionalnost prioritet.
Održavanje zubne proteze zavisi od njene vrste. Mobilna proteza se lako čisti kada je izvadite iz usta i pere se posebnim sredstvima za pranje zubne proteze.
Održavanje fiksne proteze je znatno teže i njihova nega zahteva temeljno čišćenje. Sve savete u vezi toga će Vam dati naš stomatolog.
Dobra oralna higijena oko fiksnih proteza izuzetno je važna tokom celog tretmana.
Da li znate šta je folija za ispravljanje zuba?
Implantati Dr Ljubojević - Koristimo najsavremenije sisteme iz oblasti implantologije. Pacijent dobija funkcionalno i estetsko resenje!
Implantati Dr Ljubojević - Koristimo najsavremenije sisteme iz oblasti implantologije. Pacijent dobija funkcionalno i estetsko resenje!

Ova metoda je najmladja i stekla je veliku popularnost tokom poslednje decenije. Folija za ispravljanje zuba je ortodontski aparat koji se koristi za korekciju položaja zuba kod dece i odraslih. Ova zubna proteza je načinjena od seta providnih folija koja se može nositi tokom celog dana i noći.

Mora se skinuti samo tokom obroka i pranja zuba. Zahvaljujući providnosti ova proteza je gotovo neprimetna.

Sa njom možete normalno da pričate i uživate u dobrom društvu. Mogu se postići odlični rezultati, a da ne osetite da nosite protezu.

Pojavile su se pre 20-ak godina da bi napretkom kompjuterske 3D tehnologije i 3D printera postale gotovo savršene. To je omogućilo izradu izuzetno preciznih providnih folija za ispravljanje zuba.

Uz pomoć najnovijih softvera se može uraditi predvidjanje kako će se zubi pacijenta pomerati tokom vremena uz nošenje folija za ispravljanje zuba.

Ovo je jedna od vrlo bitnih faza jer se može ustanoviti da li je moguće ispravljanje zuba upotrebom providnih folija za ispravljanje zuba ili je potrebna neka druga metoda.

Ako nije moguće ispraviti zube uz pomoć folije, najbolja opcija je fiksna proteza.

Uz pomoć 3D animacije se može videti trenutni položaj zuba i njihov očekivani izgled nakon završetka terapije.

Ako se odlučite za foliju za ispravljanje zuba, obavezno je nošenje tokom noći. Ali ako pacijent želi brži napredak optimalno bi bilo nošenje proteze oko 16 sati dnevno.

Preporuka je da ih nose osobe sa završenim rastom i razvojem zuba i vilica. To znači da folija za ispravljanje zuba nije namenjena deci. Nošenje traje od 6 do 12 meseci, a folije se menjaju na svakih 30 dana.

Odlično su se pokazale u slučajevima kada zubi nisu previše zbijeni i kada postojiumereni razmak izmedju njih.

Ortopedija vilica, odnosno u ovom slučaju folija za ispravljanje zuba predstavlja jedno od najvećih dostignuća moderne stomatologije.

Pruža komfor i velike prednosti u odnosu na druga rešenja poput mobilnih i fiksnih proteza. Važno je da pacijent može sasvim normalno da održava oralnu higijenu. Folije se izradjuju unapred, pa dobijate ceo set folija za ispravljanje zuba.

To je dobro jer nećete morati da dolazite često kod stomatologa.

Čak nije obavezno da ih nosite tokom dana, ali i ako ih nosite biće neprimetne zahvaljujući svojoj providnosti.

Cela procedura nošenje folija za ispravljanje zuba je u potpunosti bezbolna i nije rizična po zdravlje pacijenta.

Da li želite da zakažete termin kod nas?

Implantati Dr Ljubojević - Koristimo najsavremenije sisteme iz oblasti implantologije. Pacijent dobija funkcionalno i estetsko resenje!

Da znate da je prvi pregled besplatan za pregled ortopedija vilica!

Na pregledu ortopedija vilica ćete dobiti detaljan izveštaj u kakvom je stanju Vaše oralno zdravlje.

Koristimo tehnologiju poslednje generacije i najkvalitetnije materijale koje nabavljamo iz Švajcarske, Italije i Nemačke. Zato su sve naše usluge bezbolne, visokog kvaliteta, ali umerenih cena.

Naš zadatak je da povratimo zdravlje Vaših zuba i desni i time Vam pružimo prelep osmeh.

Ako imate neko pitanje, slobodno nas pozovite na 011 30 66 235  ili nam pišite na email office@drljubojevic.com

Želimo da Vas upoznamo i pomognemo da i Vi imate dobro oralno zdravlje.

Čekamo Vas!